9 Şubat 2010 Salı
GOTLAR SÜTUNU
Bu dikilitaş Gülhane Parkı'ndadır.Ama ben onu görmek içinTopkapı Sarayı'nın Enderun-u Hümayun (İç Saray) denilen kısmına giderim.Padişahın özel alanı olan kısıma.Saray’ın ilk avlusunu geçiyorsunuz ,bilet alıp 2. kapıdan geçip 2.avluya giriyorsunuz. Kapıyı geçtiğinizde bir bina ile hapahap karşılaşıyorsunuz. (Orayı anlatırım bir ara …) Siz sağ veya solundan kıvrılıp ilerleyin. Soldan giderseniz “Kutsal Emanetler” kısmına, sağdan giderseniz “Hazine” kısmına doğru yol almış olursunuz. İkisinin arasındaki binalar silsilesinde ileriye geçişler olduğunu göreceksiniz. O minik yokuşlardan birinden inin ,geçtiğiniz yer çeşitli köşklere , Konyalı Lokantası’na :) ev sahipliği yapıyor. Siz yokuşu inince karşıya devam edin. Parmaklıktan dışarı, sola doğru bakın. İŞTE O TAŞ, BU TAŞ. Şimdiii, benim harika anlatımıma rağmen bulamadıysanız hata sizin! Orası benim için refleks gibi pek düşünmeden gittiğim bir yer.Hem sarayı gezmiş hem de sütunu görmüş olursunuz.
Kaidesiyle beraber 15m.'yi bulan sütunun üzerinde korinth stilinde, gövdesine uygun büyüklükte bir başlığı vardır. Başlığın üzerinde, bir zamanlar Byzantion'un kurucusu Byzas'ın heykeli olduğu zannedilmektedir. 3.yy. sonları veya 4.yy. eseri olduğu tahmin edilmektedir. Yani yaptıranı(banisi) Aurelius Cladius Gothicus, I.Theodosius veya I.Constantinus olabilir. İsimlerden isim beğenin ! Beyaz mermerden bu güzel dikilitaş bir Roma İmp.luk eseri olarak şehrimizi zenginleştiren bir anıttır. Tabii siz Gülhane Parkı'na gidip sütunun dibine kadar sokulabilir daha net görebilirsiniz.Ne sıkıcı:)Sonra da az ilerisindeki Setüstü denen çay bahçesinde oturabilirsiniz.Manzara harika .
Bir Osmanlı sarayında gezerken farklı bir dönem ve üslupta anıta rastlayıverip şaşırırsınız. Şaşırmayınız,burası İstanbul! Medeniyetlerin üst üste geldiği ,hala varlıklarını gösterebildikleri özel bir şehir... 2. kapıdan -paralı!- geçtiğinizde mutfaklar tarafına – üstünde bir sürü baca olan kısım-sağa doğru bakın,devasa sütun parçaları göreceksiniz –ait oldukları binanın cüssesini hayal edin bir de! – işte onlar da Bizans (Doğu Roma)İmparatorluğu’na aittir.Hmm, sütun başlıkları için bir yazı iyi olabilir…Benim için..Burayı bildiklerimi tekrar hatırlayabilmek için oluşturdum.
Sonuç olarak Osmanlı Sanatı yanında nasılsa gözden kaçırılan bir Doğu Roma sanat eseri Topkapı Sarayı’nın dibinde fark edilmeyi bekliyor.Bir bakışı çok görmeyin vesselam.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder